Ne želim da pišem o korona virusu. Nakon što sam 24 godine bila na imunosupresivima, znam da se čuvam. Sve, ali apsolutno sve se svodi na higijenu. Perite ruke. Nemojte ići među ljude, grupe… nosite masku, menjajte masku. Rukavice nosite samo dok se vozite ili vozite, posle ih odmah bacite i operite ruke. I još jednom perite ruke. Iskreno, iznenadili biste se koliko su ljudi prljavi. Naizgled čisti… ali… u suštini prljavi. Zato vi morate da vodite računa o sebi, ne računajte na druge. To je samo privid.

Za vreme perioda korona virusa skratili su period dijalize. To ne vodi samo do problema viška vode, nego dva osnovna vrlo bitna problema: Nagomilavanje kalijuma i fosfora u organizmu. 

Kako prebroditi ovo?

Kalijum se nalazi u svakoj namirnici i  ima krucijalnu ulogu u funkcionisanju tj. kontrakciji mišića, a bubrezi imaju funkciju da višak filtriraju iz organizma. Kada bubrezi ne obavljaju svoju funkciju, dijaliza vrlo brzo i uspešno izbacuje višak kalijuma iz organizma. Ali, u ovakvim situacijama, kada su dijalize skraćene, treba pomoći svom organizmu načinom pripreme hrane koju unosimo. Nemojte jesti banane i paradajz. Nikako. Bar u ovom periodu. Prvo i osnovno je da voće i povrće ostavite da stoji u vodi oko dva sata, krompir naročito, zatim tu vodu bacite. Onda možete da konzumirate voće, a krompir, ako ga kuvate, bacite i tu i narednu vodu. Voće je najbolje da skuvate kao kompot. Jedanput možete da ga jedete sirovo, a drugi put kao kompot. Eto kompromisa da jedete sve, a ipak ste sebi i svom srcu koje je takođe mišić, olakšali funkciju.

Kako prepoznati višak kalijuma u organizmu­?

Ako vas peckaju usta i jezik, ako vas peckaju stopala, obavezno se javite vašem lekaru. 

Što se tiče fosfora ili fosfata, vrlo je bitan za sastav zuba, kostiju i mišića. I on se nalazi u svim namirnicama, naravno nekim manje, a u nekim više.  Recimo u testenini i pirinču nalazi se u mnogo, mnogo manjoj količini. Fosfor je blisko povezan sa proteinom. To ne znači da treba da unosimo manje proteina u organizam, pogotovo mesa i ribe. Treba da se  smanji unos “starog” sira, a mladi sir možete da koristite, kao i jaja. Mleko ima puno fosfora, pa ako pravite kolače zamenite ga pavlakom i vodom (u prašku za pecivo takođe ima mnogo fosfata). Kod fosfata je najvažnije da se hrana priprema sveža, a ne konzervisana ili polu-obrađena. Obratite pažnju na emulgatore, tj.  sve proizvode koji imaju oznaku E – emulgatore. Postoje lekovi koje prepisuju lekari, ako postoji potreba za smanjenje fosfata u organizmu, koji se uzimaju uz obrok.

Eto, za vreme korona virusa, u vanrednim uslovima, pomozite sebi, to niko drugi ne može.

1 Comment

  1. Najveći deo lalijuma se izdijakizira u prvih dva sata dijalize. Skraćenje od pola sata ne utiče značajno na nivo kalijuma. Kada je reč o banani jedna (50gr) ima oko 175mg kalijuma što je čini srednje opasnim voćem kao i sveži paradajz, koji u 100 gr. ima 190mg kalijuma. Paradajz pasta je u vrhu sa količinom kalijuma kao i bobičasto voće i orašasti plodovi. Lekovi za smanjenje fosfora su neophodni na najgori je kalcijum karbomat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *