Dugo nisam pisala, pošto sam se selila. A kako stara izreka kaže: ko se seli, taj se ne veseli. Evo, tek sada sam ispratila majstore iz kuće. A počinje policijski čas. Ja se veselim…istina sporo napredujem , ali veselim se. Napravila sam prostor za kućnu dijalizu. Sobičak dovoljan da uguram krevet i aparat, a pored kupatilce (sve u deminutivu zato što tako i izgleda), u kom će se nalaziti aparat za reverznu osmozu  za preradu gradske vode. Ne, nemam još opremu, ali nadam se. 

U Vojvodini, po mom saznanju, trenutno nema ni jedna osoba na kućnoj dijalizi. U Srbiji ih ima oko šezdeset. Ali  zato imamo tri udruženja samo za osobe na kućnoj dijalizi. Zašto smo baš uvek tako prokleti? Čak ni u trenucima najvećih tegoba moramo da budemo razjednjeni. To deluje neozbiljno i tužno. Kako tako raštrkani možemo doći do rešavanja zajedničkih interesa i problema. Ili je baš to i cilj? Ako sam ja predsednik, ja ću rešiti svoj problem…


Ja ga rešavam sama, bez udruženja. Polako,  ali uporno. Stoički. Mnogi me pitaju kako do kućne dijalize. Ne znam. Znam da vam treba saglasnost konzilijuma lekara gde se dijalzirate, gde se navodi da ste stabilni za dijaliziranje u kućnim uslovima, pa potom saglasnost konzilijuma lekara Kliničkog centra koji popunjava određeni obrazac koji im dostavlja RFZO.  Da bi dobili tu saglasnost, morate da imate kod kuće već nabavljen aparat za dijalizu i aparat za reverznu osmozu (kvaka 22). Kada dobijete saglasnost RFZO od navedenog datuma počinjete sa kućnom dijalizom. Potrošni materijal vam se doprema kući. Nešto vi plaćate, večinu RFZO, koji pokriva i troškove struje i vode. Medicinsku sestru, ako vas ne uključuje obučeni član porodice, plaćate sami. Obuku  uključenja i isključenja, kao i samog procesa dijalize vi i još jedna osoba morate da prođete u  Centru za dijalizu. 

Eto, za sada toliko.Toliko znam.

E znam još nešto. U slučaju da su vam loši rezultati paratiroidne žlezde, mnogo je povoljnije da lekove kupujete u zemljama bivše Jugoslavije. Duplo jeftinije, pa još malo.. plus.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *