Ako imate sreće da budete transplantirani i operacija prođe dobro, sledi jedan prilično spor i dosadan period prilagođavanja organizma novoj situaciji. Da ne bi došlo do odbacivanja bubrega, potrebno je da primate veću količinu imunosupresiva i kortikosteroida. Osim što dobijate neverovatan osećaj kontinuirane gladi (takav, da bi pored hrane na stolu, pojeli i sto), dobijate i velike, okrugle i rumene obraze. Ova pojava se zove Moon face sindrom, pošto zaista delujete kao pun mesec. 

Pored šoka i problema sa kojim se suočavate, imate i problem „dobronamernih“ ljudi. Uvek se nađe neko ko nije upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem ili jeste, ali ne razmišlja i onda vam saspe u lice nevino pitanje „Draga, da li si se ti nešto bucnula?“, potpuno nesvesni koliki bol nanose osobi koja se trudi da pored svih problema i nuspojava deluje „normalno“, da liči na sebe, da funkcioniše u društvo. Sećam se, na slavi kod moje kume, nekih osam meseci nakon transplantacije jedan gost mi je direktno rekao „Ala si se ti ugojila“. Jedva sam susdržala suze (ipak sam imala samo dvadesečetiri godine) i istrčala u baštu gde me je sestra pronašla kako ridam. Nisam ponosna na to, nije u pitanju ni sujeta, nego činjenica da se trudiš da izgledaš iole pristojno, da se uklopiš, a onda te neko tako surovo izbaci iz tanano uspostavljene linije života. Teško je. Stalno imaš osećaj da igraš neku igru. Da se sakrivaš iza maske. Kortikosteroidi izazivaju preosetljivost, nestabilnost u ponašanju i preterano naglašene emocije. Teško je nositi se sa tim i kontrolisati se, pogotovo u početku. 

Kada je moj bubreg posle dvadeset i četiri godine prestajao da radi, kao jedna od posledica bila je i anoreksija, izazvana gađenjem na hranu zbog visokog nivoa otrova u organizmu. Trebalo mi je osam meseci na dijalizi da se vratim na normalnu kilažu. U tom periodu dobijala sam komplimente tipa „Mršo“ ,“Ala si oslabila, je l’ si dobro?“ koji su takođe boleli. U tom periodu sam već naučila da me to ne pogađa… recimo previše. 

Svi smo mi sujetni, neko manje, a neko više. Kada se nosiš sa životnim problemima, bez obzira koliko očeličiš, ipak si negde u dubini duše ranjiv. Osim što nije pristojno, pre nego što komentarišete nečiji izgled, pomislite samo da li bi to vama godilo?    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *