Tokom života, u raznim fazama u kojima se nalazimo, ranije je bilo normalno da se pravilnom ishranom regulišu razna stanja kroz koja organizam prolazi. S obzirom na savremen, brz, način života i ishrana je postala takva. Brza i nekvalitetna. Za ručak umesto supice od pileta ili govedine sa koskom i domaćim rezancima, pa posle sosa, mesa i krompira, jedemo instant supu za jednu šolju, ako je i pojedemo, pa raznoraznu brzu hranu, „kineza“, giros, hamburger … još je najbolje ako uzmete somun sa ćevapčićima. Sve bez vitamina, ali zato sa gomilom nepotrebnih kalorija i emulgatora. E, onda krećemo sa raznoraznim suplementima. Magnezijum, cink, kalcijum karbonat, ginko za mozak, riblje ulje, ajkulino ulje… čia bobice koje verovatno posipate po instant ovsenim pahuljicama sa suvim voćem. Jer, to je brzo i zdravo. 

Onda se razbolite. Onda ste primorani da prestanete da jedete sve i svašta. Onda ne smete da pijete. Onda pazite na sve i željni ste svega. Lekari vam prepisuju gomile lekova, menjaju terapije, koje vi sve teže i teže podnosite. Kod dijalize, a naročito kod transplantiranih osoba disciplina je od krucijalnog značaja. Disiplina pri unosu tečnosti (kod transplantiranog bubrega od tri do pet litara dnevno), kod pacijenata na dijalizi unos bi maksimalno trebao da bude do dve litre (ja, nakon transplantacija, kao još uvek relativno nova na dijalizi, ne uspevam da smanjim unos od oko tri litre).  E sada nastupaju suplementi: s obzirom na to da vam je unos hrane prilično ograničen zbog raznih faktora, ne toliko količinski koliko kvalitetom, morate da pažljivo izbalansirate unos raznih dodataka vitamina i minerala, pa čak i hormona koji se primanju u vidu injekcija za poboljšanje krvne slike s obzirom da nadbubrežna žlezda ne obavlja svoju funkciju, a da ne dogurate do transfuzije i time izazovete stvaranje antitela u organizmu koji otežavaju proces potencijalne transplantacije. 

Mnogi se pitaju zašto moram da kupujem i unosim sve te silne vitamine, minerale i hormone? Zar nije dovoljna terapija koju mi je lekar prepisao? Nije. Terapija je zaslužna za održavanja života, ali za dugoročan kvalitet života na dijalizi, potrebno je da vrlo disciplinovano uzimate suplemente, čiji efekat možda nećete osetiti odmah, ali dugoročno su jedini pravi način da sprečite bolove, osteoporozu i učinite sebi život kvalitetnim. Jer, kada vas isključe sa aparata i dijaliza se završi, kada se taj neugodan deo dana završi, ustanite, obucite se i krenite u život kao da ste se upravo probudili. I radite i živite punim životom. Niko ne zna kada mu dolazi kraj, ali zato može da pokuša da sebi ulepša svaki dan. Pa dok traje, traje …   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *